Context…..
Er bestaan talloze plaatjes die aanspraak doen op het inbeeldingsvermogen van het brein. Je moet iets zien, vinden of herkennen in een plaatje. En als je het eenmaal hebt gezien of ontdekt, is het onmogelijk om het daarna niet meer te zien, om het te ‘ontzien’ zeg maar…
Een voorbeeld is het uitzicht op de zee….
…….waarin de contouren van een baby zichtbaar zijn
Eenmaal gezien is het onmogelijk het uitzicht te zien zonder de baby. Er is context toegevoegd aan het plaatje, je brein heeft dit opgeslagen en er niet langer een objectief plaatje van gemaakt, voor eens en altijd een plaatje mét baby.
Context kills…
Lijkt onschuldig he? Maar weet dat de toevoeging van context onze ‘open mind’, onze open blik en onze onbevangen kijk op elkaar en de wereld volkomen om zeep kan helpen.
Context is de lading die je krijgt toegevoegd in je brein. Deze lading komt altijd van buitenaf of ontstaat door ervaringen die je meemaakt Deze extra lading kan ervoor zorgen dat je er niet meer objectief naar de wereld kijkt, of objectief over zaken na kan denken, want die context, de lading, heeft je open mind al besmet.
Context kills an open mind…
Hoe vaak lezen we niet; ‘de dader is van Marokkaanse afkomst’ Geloof mij; we lezen zelden tot nooit ‘de dader is van Nederlandse afkomst’ Al lezende wordt de context, de extra lading “Marokkaanse afkomst” aan ons brein toegevoegd. En met die context concluderen wij allemaal al heel snel dat er véél meer criminelen zijn die Marokkaans zijn, dan criminelen die een Nederlandse achtergrond hebben. En zo staat iedere Nederlander met een Marokkaanse achtergrond met 3-0 achter.
Oordeel zonder vooroordeel…
Oordelen zonder vooroordeel is ongetwijfeld één van de moeilijkste dingen. Want ons hele brein zit vol met die lading, positief maar vooral ook negatief. De geur van vers gebakken pannenkoeken die een associatie oproept aan een overleden oma, prachtig.
Maar kijken we werkelijk zonder vooroordeel naar iemand met een andere cultuur? Met een andere achtergrond? Of verbinden we ervaringen en beelden die ons worden voorgeschoteld al aan ons oordeel, nog voordat we iemand écht leren kennen.
Geloof mij. Oordelen mét een vooroordeel. Het gebeurt iedereen. Ook mij. Maar het begint bij bewustwording. Herkennen van je vooroordeel. En daar overheen denken. Overheen kijken. Kijk werkelijk. Kijk onbevangen. Kijk écht naar elkaar.