Rust en ruimte

Slow down your life

Met een fulltime baan, drie vrijwilligersfuncties en meer hobby’s dan vrije tijd klinkt het vanuit mijn mond wellicht vreemd maar…’slow down your life’ begint bij jezelf. Ik zou er overigens ook nog een taak als mantelzorger aan kunnen toevoegen, als ik niet zo’n grote hekel heb aan die benaming en een nog grotere afkeer van de lading die we eraan toekennen, maar daarover een andere keer meer.

Maar waarom denk ik het onthaasten, verlangzamen en tijd krijgen vooral bij jezelf begint? We mopperen met z’n allen veel over de steeds sneller wordende maatschappij, de ingewikkeldheid van alles om ons heen, de overprikkeling die we ondergaan en lijken er vooralsnog weinig aan te kunnen veranderen.

Een gevoel van ‘vrijheid’

Doordat het  we een prio maken van het verlangzamen van tijd nemen en zorgen dat we tijd pakken, zijn we dan in staats iets structureels te veranderen? Zijn wij niet immers zelf ‘de maatschappij’?

Zoals jullie weten hou ik wel van een persoonlijke uitdaging, en ben ik afgelopen maart gestart met “Een jaar niks nieuws” https://inewoudstra.nl/een-jaar-niks-nieuws-wordt-dat-een-punt/ Het heeft een bijzonder gevoel opgeleverd, namelijk een gevoel van ‘vrijheid’ Nu lijkt het alsof het wél kopen van nieuwe dingen als een verplichting voelde, maar dat bedoel ik niet.

Wat ik wel bedoel is het volgende; Door niet gefocust te zijn op een continu bestaand aanbod, wat marketing gedreven en slim aan ons wordt gepresenteerd krijg je vrijheid! Vrijheid om naar andere dingen te kijken, andere dingen te zien, te ontdekken en ontstaat er een ontspanning.

Door iets niet te ‘mogen’, hoeft het dus ook niet, en door iets niet te hoeven, creëer je vrijheid.

Ontspullen!

Een gezellig huis geeft ook ontspanning, maar een gezellig huis met veel spullen geeft ook gedoe. Door twee verhuizingen in korte tijd is het aantal spullen al geminderd, maar sinds mijn “niets nieuws” challenge heb ik ook gemerkt dat ik kritischer kijk naar de spullen die ik heb. Heb ik ze nodig, wat als ze er niet meer zijn. Spullen hebben heeft plaats gemaakt voor “ontspullen” En ontspullen? Dat geeft vrijheid, rust en ruimte.

Cirkels van invloed

De wereld is complex, bedreigend en vol met wereldproblemen waar we lang niet altijd direct wat mee kunnen, of moeten. De wijze waarop dit op ons afkomt is indringend, de hele dag door, details worden niet geschuwd of achterwege gelaten.

Ieder mens wil bijdragen aan een goede en evenwichtige maatschappij, maar de reikwijdte waarop je daar invloed op kan uitoefenen is zeer divers. Mijn reikwijdte ken ik, ik kies er dan ook bewust voor om alle situaties die voor mij niet beïnvloedbaar zijn, niet volledig op te nemen.

Zo schreef ik al eerder dat ik al jaren geen nieuws of journaal meer kijk. https://inewoudstra.nl/gezondbrein/

Andersom zoek ik wel de maatschappelijke uitdagingen op waar ik wél van invloed kan zijn, en door daar energie op in te zetten ontstaat er verandering. Een verandering die rust geeft en ruimte in je hoofd.

Ik zie in mijn hoofd een plaatje van cirkels van invloed die elkaar raken. Mijn cirkel raakt, of overlapt die van een ander, mijn steen in de vijver maakt kringen, die raken en beïnvloeden de volgende, mijn dominosteentje tikt de volgende omver en kijk….de gezamenlijke invloed wordt groter en groter! In het kader van de verlangzaming stel ik voor om voor de beeldvorming uit te gaan van mooie, langzaam uitlopende kringen in een mooi, prachtig, blauw water.

En zo ben je zelf aan zet; om zelf te vertragen, te verlangzamen, te ontspannen en te beïnvloeden. Dat zit dus zeker niet in tijd, maar in focus. Dat zit in minder doen, minder willen, minder willen zien en minder hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *