Een jaar niks nieuws; hoe gaat het?

Bijna vier maanden onderweg

Inmiddels ben ik bijna vier maanden onderweg in mijn challenge “een jaar niks nieuws”

https://inewoudstra.nl/category/consuminderen/

Een jaar waarin ik mijzelf uitdaag om geen nieuwe spullen te kopen. Niet alleen kleding dus, maar ook accessoires, apparatuur, boeken en andere spullen die een mens al dan niet nodig heeft.

En hoe gaat het nu? Vooralsnog verloopt het opvallend makkelijk. Als ik al in een winkelstraat kom, maak ik een relaxte wandeling en zie ik hele andere dingen dan de etalages waar ik vroeger naar keek. Als ik al iets nodig heb dan is Marktplaats, Vinted of het tweedehands aanbod van meneer Bol een goed alternatief. En wat te denken van de kringloopwinkels en de rommelmarkten. De keuze is reuze!

Wat kocht ik wel?

Ik heb een grote haak- en breihobby. Mijn wol heb ik allemaal ‘gescoord’ via Marktplaats. Na een avondje speuren vond ik zelfs twee restpartijen van twee dames die allebei dezelfde wol in dezelfde kleur aanboden. En onlangs nog een doos met wol in allerlei kleuren, waar ik nu fanatiek bloemetjes van haak. Voor mijn klarinetles had ik twee lesboeken nodig, die vond ik ook op Marktplaats. Nu nader ik, uiteraard door ijverig oefenen, het einde van boek 1 en ging ik op zoek naar boek 2. Dat vond ik weer niet op Marktplaats, wel liep ik zomaar tegen een klarinetboek met liedjes van ABBA aan, voor mij een raadsel waarom iemand dat zou willen verkopen maar die mooi even meegepikt! Het tweede deel-boek vond een dag later wél op Bol.

Voor ons bescheiden tuintje is een BBQ wat veel van het goede, maar het leek mij wel leuk om buiten te grillen op een kleine grillplaat, bij de plaatselijke rommelmarkt had ik de keuze uit 8 verschillende en nam ik voor twee euro een werkend exemplaar mee waar diezelfde avond nog champignonnetjes en paprikareepjes op lagen te pruttelen. De uitzonderingen van afgelopen maand die ik heb gemaakt zijn de cadeautjes voor vrienden én het ondergoed voor mijzelf

En wat kocht ik nog niet?

Blijkbaar is de gemiddelde mens erg gehecht aan zijn of haar broodrooster, want die vond ik nog niet! En een blender zou ook nog wel welkom zijn, maar ook die is in de kringloopwinkels nog niet te vinden. Boterhammen rooster ik nog in het tosti-ijzer en de staafmixer lukt het gelukkig ook nog om hier en daar wat te blenderen. Tot nu toe blijk ik nog steeds erg goed zonder te kunnen.

Cadeaubonnen

Dan kreeg ik voor mijn vrijwilligerswerk ook nog twee cadeaubonnen in de afgelopen periode. De reacties op hoe om te gaan met cadeaubonnen waren verschillend. Veel mensen beschouwden de cadeaubonnen als een cadeau waar je best iets van mag kopen. Uiteraard bepaal je zelf je regels in deze challenge, ik heb in ieder geval besloten om er zelf niets voor te kopen, maar om ze aan anderen door te geven. Gelukkig zie ik steeds meer cadeaubonnen waarbij ook een optie mogelijk is, om de waarde door te geven aan een goed doel.

Halfjaarlijkse landing

Als ik straks zes maanden ‘onderweg’ ben lijkt het mij goed een tussenlanding te maken. Want uiteindelijk eindigt deze challenge. En wat wil ik dan meenemen of bewaren uit deze periode. Wat denk ik te gaan houden, en welke bewustwording heb ik al opgedaan. Wat verwacht ik van de komende zes maanden, waar bijvoorbeeld de feestdagen onderdeel van uitmaken. We gaan het zien, in ieder geval ‘so far so good’

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *