Woke; kwestie van oprekken?

Woke!

We leven in een tijd van “Woke”

Woke staat voor ‘wakker’ zijn. Alert zijn op misstanden en problemen in de maatschappij, en het voorkomen van kwetsen van anderen (bijvoorbeeld door discriminatie of uitsluiting). Letterlijk is woke de verleden tijd van het Engelse ’to wake up’

In de praktijk wordt “Woke” gebruikt, of beter misbruikt, door allerlei groeperingen om hun gelijk te halen, hun overtuigingen kracht bij te zetten en heeft “Woke” veelal een negatieve lading.

“Mogen we nu niets meer zeggen” wordt veel geroepen, met het nodige gezucht en gedraai van ogen. “Tegenwoordig mag ook niks meer”

Dit heeft helemaal niets met het Woke-zijn te maken. Wij leven in een democratie, je mag juist alles zeggen! Alleen leven we dús in een democratie; een ander mag dus ook wat anders vinden, en mag óók wat anders zeggen. Dat is juist zo mooi en waardevol.

Wakker worden!

Waar we nu naar toe bewegen, en waar “Woke” om draait is het wakker zijn, of wakker worden en oog hebben of krijgen voor misstanden en problemen. Die kunnen ervoor zorgen dat je je gaat realiseren waar het in de maatschappij werkelijk om draait, samen leven met respect en gelijkheid voor iedereen.

Wees gerust, niemand is volledig wakker, maar kan wel wakker worden, en een andere kijk krijgen op zaken, door geïnspireerd te raken door anderen. Kennen we nog die speciale lamp? Die met aangenaam licht ervoor zorgde dat je langzaam en prettig wakker werd? Lijkt me mooi als we voor elkaar zo’n lamp kunnen zijn, en elkaar meenemen in de eigen visie op onze maatschappij en elkaar.

Oprekken!

De woke-beweging wordt door veel mensen erg kritisch en negatief bekeken en beoordeeld. Het idee is dat we doorslaan, niets meer kan en mag en dat we van iedere mug een olifant maken. Ik denk niet dat we doorslaan, ik denk dat we veel te lang zijn blijven hangen in het oude maar verkeerde “normaal”

Vooral voor hen, inclusief mijzelf, voor wie het leven comfortabel is, keuzes gemaakt kunnen worden en deuren opengaan…voor hen was het oude normaal een prima realiteit.

En om te veranderen is het nodig om de boel even op te rekken. Vergelijk het maar met een kledingstuk wat net iets te krap uit de was komt. Je trekt er even flink aan, rekt het even lekker uit, daarna veert het terug naar een nieuwe vorm die weer lekker past. Maar laten we het niet zover uitrekken dat de naden gaan scheuren of de stof het niet meer houdt. Laten we mét respect elkaar een beetje oprekken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *