Politieke polarisatie; polarisatie in de politiek…en Twitter

Op alle vormen van Social Media ben ik wel actief. Allen met een ander doel. Ik ben het minst actief op Twitter. Met Twitter heb ik ook een haat-liefde verhouding. Want als er ergens met modder wordt gegooid, uitgejouwd en dood gewenst dan is het op Twitter. Tegelijk is het een politiek medium, met interessante discussies en is het een extra vermaak bij bijvoorbeeld televisieseries als “Ik Vertrek”

Links en Rechts

De polarisatie in Nederland neemt toe, en Twitter is daar een voorloper van. Zo lang ik actief ben op Twitter schreeuwt links naar rechts en verdoemt rechts de links denkenden. Recht tegenover elkaar en met veel lawaai.

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in één van de cursussen ten behoeve van de politiek wij een praktijkoefening moesten doen. De voorstanders van het herinvoeren van zwemles op school mochten aan de ene kant gaan staan, de tegenstanders daar recht tegenover. Degene die nog twijfelden mochten aan de zijkant plaatsnemen. En gaat u maar “in debat”

In no-time riepen de voorstanders dat het leren zwemmen in de basisopleiding op school thuishoort richting de tegenstanders en gooiden de tegenstanders als tegenargument de verantwoordelijkheid van de ouders in de strijd. Na 5 minuten werd het debat stilgelegd. En werden wij allen gewezen op het feit dat helemaal niemand zich op de twijfelaars had gericht.

Inspireren?

Niemand had ook maar enig inspirerend argument aangereikt aan de groep die nog in het midden stond, terwijl zij juist degene zijn die daar nog wel voor open staan.

In de politieke wereld bestaan veel debatten uit de voor- en tegenstanders die elkaar aanspreken zonder te luisteren. Die vergeten zijn hoe zij elkaar kunnen inspireren. Die zachtjes maar zeker ook steeds verder polariserende politiek voeren.

De overheid is een animatie-achtige campagne gestart, tegen polarisatie.

Jurk

Ik start mijn eigen campagne, luister eens naar de 4 regels van het duo “Jurk”

Vergeten wat speciaal is
Wat de liefde van de taal is
Dat de boodschap zo banaal is
Dat het niets meer dan kabalis

Of beter nog, luister naar het hele nummer

https://www.youtube.com/watch?v=OKZd4bNlnms

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *